Γου Τσιεν Τσουάν (Wu Chien Chuan)

Μεγάλος Δάσκαλος Γου Τσιεν Τσουάν (Wu Chien Chuan – 吳鑑泉) 1870 – 1942

Ο Γου Τσιεν Τσουάν στην αρχή υπηρέτησε στο παλάτι στην αυλή των Τσινγκ, με τους Αυτοκρατορικούς Φρουρούς. Μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα Που Γι από τον θρόνο, ο Υπεύθυνος για το Προσωπικό, Γιν Τσανγκ, σύστησε τον Γου Τσιεν Τσουάν στον Πρόεδρο Γιουάν Χονγκ.

Το 1914, ο Γου Τσιεν Τσουάν προσελήφθη από την κυβέρνηση ως εκπαιδευτής του Ενδεκάτου Σώματος της Προεδρικής Φρουράς και Σύμβουλος Πολεμικών Τεχνών. Μεταξύ των μαθητών του ήταν ο Διευθυντής του Προσωπικού Τσανγκ Ι Κε, ο Τουάν Τσι Κούι, ο Λου Μιάν  και άλλοι.

Η επίδρασή του στην εξέλιξη του στυλ της Οικογενείας Γου ήταν πολύ σημαντική. Ο Γου Τσιεν Τσουάν άλλαξε τις φόρμες αλλά και τη διαδοχή των κινήσεων που είχε διδαχθεί από τον πατέρα του και χρησιμοποιώντας έναν στενότερο κύκλο δημιούργησε νέους τρόπους ώστε οι φόρμες να έχουν πιο πρακτική αξία και εφαρμογή.

Το 1916, ίδρυσε μαζί με τους συνεργάτες του Μεγάλους Δασκάλους Χσι Γιουι Σενγκ (Xi-Yiu Seng), Γιανγκ Σόου Χόου (Yang Shou Hou) και Γιανγκ Τσενγκ Φου (Yang Cheng Fu, μια πολύ διάσημη σχολή στο Πεκίνο. Το Tai Chi Chuan, το οποίο κάποτε ήταν προνόμιο των βασιλιάδων και των στρατιωτικών, έγινε επιτέλους προσιτό στο ευρύ κοινό.

Το Ινστιτούτο προσέλκυσε ως μαθητές παραπάνω από 60 εκπαιδευτικούς από τα σχολεία, τις ακαδημίες και τα πανεπιστήμια του Πεκίνου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και οι  Γου Κουνγκ Γι (Wu Kung Yi) και Γου Κουνγκ Τσο (Wu Kung Cho), οι οποίοι ήταν αδέλφια και ανήκαν στην Τρίτη γενιά της οικογένειας Γου. Οι μαθητές του Ινστιτούτου είχαν εξαιρετικές διακρίσεις και το Ινστιτούτο επαινέθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Τσάι Γουάν Πέι, ο οποίος πρότεινε στο Υπουργείο Εκπαίδευσης να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο. Tο νέο Ινστιτούτο ονομάστηκε Σχολή Φυσικής Αγωγής του Πεκίνου. Οι μαθητές οι οποίοι επιλέγονταν να φοιτήσουν από τις διάφορες επαρχίες παρέμεναν για φοίτηση για δύο χρόνια και όταν επέστρεφαν ξανά στο σπίτι του γίνονταν δάσκαλοι Γου Σου. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούσαν στην εξάπλωση του Wu Tai Chi Chuan σε όλη την Κίνα.

Το 1928, ο Γου Τσιεν Τσουάν μετακόμισε στην Σανγκάη, όπου έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Πολεμικών Τεχνών της Σανγκάης και φυσικά επιτηρητής του τμήματος Tai Chi Chuan της διάσημης Αθλητικής Ένωσης Τσινγκ Γου (Ching Wu Sports Association).

To 1935, ίδρυσε την πρώτη Ακαδημία Wu Tai Chi Chuan στην Σανγκάη, την οποία διηύθηνε ο ίδιος ο Γου Τσιεν Τσουάν, με αντιπρόεδρο τον γαμπρό του Μα Γουέ Λιανγκ (Μa Yue Liang).